Keuken ontwerpen, 10 tips.

10 tips keukens ontwerpen

Een keuken kopen vergt een goede voorbereiding. Wat zijn uw wensen en verwachtingen en welke wensen zijn realiseerbaar binnen de beschikbare ruimte en binnen uw budget? Een goede keukenzaak helpt u bij het maken van de juiste keuzes. Hieronder een aantal tips voor het ontwerpen van keukens.

Ergonomische keukens ontwerpen

Het ontwerpen van keukens is in feite het aanpassen van de keukenomgeving voor de gebruiker, oftewel ergonomie is een van de belangrijkste uitgangspunten. Niets is vervelender wanneer u werkt in uw nieuw ontworpen keuken en u krijgt rugpijn bij een te laag werkblad of last van uw schouders bij een te hoog werkblad. Ook is de routing in het keukenontwerp belangrijk voor een goede ergonomie. De verschillende functies in de keuken moeten altijd efficiënt ten opzichte van elkaar worden gepland. Wat kunt u zelf alvast doen? In eerste instantie adviseren wij bewust te kijken naar uw huidige keukenontwerp en te noteren welke voor- en nadelen de indeling nu heeft. Staat de vaatwasser praktisch ten opzichte van de spoelbak? Is er voldoende werkruimte waar u dat nodig heeft? Is de plek van de koelkast handig? Heeft u voldoende kastruimte en is deze gepland waar u deze nodig heeft?

Plan in het ontwerp voldoende werkruimte

Zorg voor voldoende werkblad ruimte. Met name het werkblad tussen de kookplaat en de spoelbak wordt in de regel veel gebruikt. De minimum ruimte hiervoor is 60,0cm, maar dit hangt natuurlijk ook af van de beschikbare keukenruimte en uw wensen. Zorg ervoor dat deze werkruimte vrij kan blijven, dus zonder koffiezetter of waterkoker. Reserveer een plek voor de vaste apparaten op het werkblad. Denk meteen goed na waar wandcontactdozen voor algemeen gebruik moeten komen, zodat de apparaten ook daadwerkelijk op deze plek op het aanrecht kunnen staan. Voor in een kookeiland zijn tegenwoordig mooie stopcontacten leverbaar, welke in het werkblad worden gepland.

Een keuken ontwerpen met een kookeiland

Een keuken met kookeiland kan een mooie oplossing zijn om een keukenontwerp te integreren met de woonruimte. Niet elke ruimte is geschikt voor een ontwerp met kookeiland. Het is dus belangrijk om te weten of uw keukenruimte geschikt is voor een keuken met kookeiland. De afstand tussen een wanddeel van de keuken en een kookeiland plannen wij idealiter 120,0cm, maar hier wordt ook wel van afgeweken, minder dan 90,0cm als tussenruimte raden wij af. Een ervaren keukenontwerper vertelt u zo, of de ruimte geschikt is voor een ontwerp met kookeiland. Soms is een vrijstaand kookeiland met loopruimte rondom niet mogelijk, maar kan een schiereiland uitkomst bieden. In onze Häcker winkel kunnen wij aan de hand van meerdere keukenontwerpen, verschillende situaties laten zien. Bij een keukenontwerp met kookeiland blijft de gebruiker contact houden met mensen in de overige ruimte(s). De keuken met kookeiland is het hart van het huis en geeft meerwaarde aan uw woonomgeving. Keukens met kookeiland zijn gezellig en nodigen uit om bij elkaar te zijn.

De ideale werkhoogte in de keuken

De werkhoogte van uw nieuwe keuken is een belangrijke keuze bij aankoop van een keuken. Meet de hoogte van uw huidige keuken eens op en bepaal of u aan deze hoogte prettig werkt. Bepaal wie de hoofdgebruikers van de keuken zijn, zodat de werkhoogte op deze personen kan worden afgestemd. Er zijn theoretische regels om de ideale werkhoogte te bepalen, een ervaren keukenverkoper vertelt u zo, de beste werkhoogte. Tijdens gebruik van de kookplaat en snijden van groenten, ervaart u of het werkblad te hoog is, u krijgt last van uw schouders bij een te hoog aanrecht. Een te laag werkblad merkt u direct bij het doen van de afwas in de spoelbak, een te laag werkblad veroorzaakt pijn in de rug. Bij een rechte houding dienen de handpalmen in elkaar gesloten ongeveer gelijk te zijn met de bodem van de spoelbak. Werkblad hoogte's varieren tegenwoordig tussen 92,0 en 97,0cm met natuurlijk wel eens een uitschieter naar beneden of naar boven.

Plan de oven op ooghoogte

Is er voldoende ruimte voor staande kasten, dan is een bakoven (met of zonder magnetron of stoomfunctie) op ooghoogte zeker te adviseren. Plan een bakoven overigens niet te hoog, bij een openstaande ovendeur moet u nog gemakkelijk en veilig de ovenschaal uit de oven kunnen pakken. Een oven op ooghoogte heeft voordelen, denk aan extra veiligheid voor (klein)kinderen maar denk ook aan het gebruiksgemak. Ook het schoonmaken van de oven is eenvoudiger en overzichtelijker op ooghoogte, tenzij u een oven kiest met pyrolische, dan is schoonmaken van de ovenruimte natuurlijk verleden tijd voor u. Een oven geeft tijdens gebruik ook hitte af, dit kan vervelend zijn, als de oven onder de kookplaat is gepland.

De juiste plaats voor de koelkast in het keukenontwerp

Hoe vaak gebruikt u de koelkast per dag? Vaker dan u denkt. Plaats de koelkast wanneer mogelijk op de juiste hoogte, een goed overzicht over de complete inhoud van de koelkast zorgt ervoor dat u de inhoud van de koelkast efficiënter gebruikt. Natuurlijk is een te hoog geplande koelkast niet ergonomisch.

Het gemak van een grote enkele spoelbak

Een grote enkele spoelbak met een binnenmaat van 50,0x40,0cm is de meest verkochte spoelbak van dit moment. Heeft u voldoende werkruimte beschikbaar, dan is een grotere spoebalk zeker te adviseren in uw nieuwe keukenontwerp. In deze spoelbak past met gemak een ovenschaal, een grote koekenpan, een wokpan, een grote snijplank of de filters van de afzuigkap. Hiermee voorkomt u water gespetter buiten de spoelbak. Deze spoelbakken zijn er zowel in vlakinbouw als onderbouw.

Voorraadladen zijn overzichtelijk

Voorkom gegraai in keukenkasten! Achterin de kast moet u iets pakken, terwijl alles voorin in de weg staat. Voorraadladen zijn de oplossing! Meer overzicht en sneller in en uitruimen. Voorraadladen of ook wel korven of korfladen genoemd, zijn praktisch voor het opbergen van pannen, korven, schalen en voorraadpakken. Voor kopjes, mokken en glazen zijn planken meer geschikt. In een korflade tot 60,0cm breed kan 40kg gewicht incl. eigen gewicht korf en front. In een korflade vanaf 80,0cm breed kan 70kg gewicht incl. eigen gewicht korf en front. Zware inhoud raden wij aan goed te verdelen, waarbij het meest gewicht achterin de korlade staat en de lichtere inhoud voorin.

De plaats van de vaatwasser in het ontwerp

Een goede plaats voor de vaatwasser, is vaak naast de spoelonderkast. Vaak wordt de spoelbak even gebruikt bij het inruimen van de vaatwasser. Een vaatwasser naast de spoelonderkast voorkomt gelek van waterdruppels op de vloer. Een servieskast, besteklade en pannenkast dichtbij de vaatwasser is handig bij het uitruimen. Denk ook goed na, of u een vaatwasser tegen een mooi gestucte muur wilt plaatsen. Bij het inruimen kan er koffie, wijn of andere viezigheid tegen de muur spetteren.

Een dieper werkblad geeft extra ruimte bij het koken

Vaak is het mogelijk, om een keuken te ontwerpen met een dieper werkblad. De normale diepte is 60,0cm en bij greeploze keukens 58,5cm. Een werkblad welke 5,0cm dieper is, geeft meteen veel meerwaarde. Denk bijvoorbeeld aan een pan welke op de achterste pit van de kookplaat staat. Vaak staat de pan tegen de muur, een extra diep werkblad lost dit probleem op.

Afstanden in de werkdriehoek

Bekijk of de loopafstanden tussen de verschillende functies in de keuken niet te lang zijn. Denk hierbij aan afstanden van spoelbak naar vaatwasser, voorbereiden/koken naar koelkast, kookplaat naar pannen, oven naar afzetruimte etc.

Onderhoud en materiaalkeuze

Welke materialen kiest u voor uw nieuwe keuken? Wel of geen hoogglans fronten, een gelakte keukenfront of sterk kunststof melaminehars? Echthout of kunststof houtrepro? Een gepolijst of een gezoet werkblad? Zomaar een aantal keuzes welke bepalen of de keuken onderhoudsvriendelijk is of niet. Elke keuze die u maakt, moet goed overeenkomen met het verwachtingspatroon. Een eerlijke en heldere keukenadviseur kan u daarbij helpen.

Op June 4, 2017