Keukens met een kookeiland: 10 tips

Keukens met een kookeiland

Een kookeiland in de keuken brengt leven en gezelligheid! In keukens met een kookeiland blijf je contact houden met familie en gasten. Een kookeiland nodigt uit om aan te schuiven, het is gezellig om een zitgedeelte met een paar barkrukken in een keuken met kookeiland op te nemen. Genoeg voordelen voor een keuken met kookeiland. Is mijn keukenruimte geschikt voor een ontwerp met een kookeiland? Is uw vraag.

10 tips voor het kopen
van een keuken met een kookeiland

Afmetingen kookeiland?

De minimale maat welke wij als leidraad hanteren voor een kookeiland is 180,0cm breed en 90,0cm diep. Hierbij gaan we uit van of een spoelbak of een kookplaat in het midden van het eiland. Aan beide zijden van het eiland is dan een werkruimte van 60,0cm beschikbaar. De maten voor een kookeiland zijn uiteraard afhankelijk van de beschikbare keukenruimte en uw wensen voor de keukeninrichting. Voor een deskundig advies voor een keukenontwerp met een kookeiland, raden wij u aan contact op te nemen met een goede keukenzaak.

Afmeting keukenruimte voor een keuken met kookeiland

Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden met het noemen van een minimaal oppervlakte van de keukenruimte. Natuurlijk speelt de afmeting van de keukenruimte een grote rol, maar er zijn veel meer zaken welke van invloed kunnen zijn. Leg een keukenspecialist van een goede keukenzaak de plattegrond van uw keukenruimte voor en hij/zij ziet meteen of de ruimte geschikt is voor een keuken met kookeiland. Gaat u zelf ontwerpen, dan kunt u letten op de volgende punten. Een juiste afstand tussen twee keukendelen, wij adviseren 120,0cm afstand aan te houden tussen een wanddeel en een kookeiland. Plan voldoende loop- en werkruimte rond het kookeiland, ook wanneer er meer mensen in de keuken zijn moet er nog voldoende ruimte overblijven om te werken en te bewegen. Denk ook aan obstakels als radiatoren en openslaande deuren. Is het verplaatsen van leidingwerk mogelijk onder de vloer, is er een kruipruimte aanwezig? Welke eisen stelt u aan de afzuiging van kookluchtjes, en is dit haalbaar met een kookeiland? Hoe gaan we het afvoerkanaal van de afzuigkap wegwerken? Over het plafond of door een koofaftimmering? Zijn hier technisch voldoende mogelijkheden voor? Belangrijk zijn ook, de posities van deuren en ramen. Een kookeiland met rondom 100,0cm. loopruimte, kan in een ruimte zonder ramen krap overkomen. In een ruimte met dezelfde afmetingen maar met veel ramen (tot op de vloer) en lichtval kan deze keuken met kookeiland wel ruimtelijk overkomen.

Een keuken met kookeiland, keukeneiland of spoeleiland?

U denkt misschien in eerste instantie aan een kookeiland. Maar een spoeleiland of één groot eiland met spoelen en koken behoort ook tot de mogelijkheden. Het voordeel van een spoeleiland kan zijn, dat er geen eilandschouw nodig is. Een eilandschouw kan in sommige situaties kolossaal overkomen en de ruimte verkleinen. Er zijn tegenwoordig alternatieven voor een traditionele eilandschouw, zoals een plafond afzuigkap of werkblad afzuiging in de kookplaat. Denk goed na over verschillende opties en bekijk daarbij ook of het leidingwerk en vooral de waterafvoer naar het spoeleiland verlegd kan worden. In een appartement is dit vaak een probleem.

Een keuken met een schiereiland

Een keuken met kookeiland waarbij een zijde tegen de wand is geplaatst, noemen we een kook schiereiland. Een schiereiland neemt beduidend minder ruimte in beslag dan een vrij geplaatst eiland. Immers er is maar aan één kopzijde een vrije doorloopruimte nodig. Een keukenontwerp met een schiereiland is vaak een mooie oplossing voor een compacte keukenruimte.

Maatvoering werkblad kookeiland

Een werkblad voor een kookeiland, groter dan 270,0x90,0cm kan niet altijd zonder naad geleverd worden. Naast de afmeting is de materiaalkeuze van het werkblad bepalend, of het werkblad uit een deel kan worden geleverd. Maximum indicatie lengtes van werkbladen; composiet 303,0/325,0cm, granieten 270,0/300,0cm, beton 240,0cm kunststof laminaat 510,0cm, keramische werkbladen 360,0cm. De afmetingen kunnen per kleur soort afwijken van de genoemde maximale lengtes.

Een kookeiland met een bar

Keukens met een kookeiland zijn echte leefkeukens. Gemaakt om lekker in te koken en om gezellig in samen te zijn. Een zitplek met barkrukken versterkt dit gevoel. Denk daarbij wel goed na over veiligheid en kinderen, vooral met een zitplek nabij de kookplaat. De werkhoogte van een kookeiland is niet altijd gelijk. Een barkruk met een in hoogte verstelbare gasveer is om deze reden aan te raden.

Leidingwerk keuken met kookeiland

Op papier kun je elke keuken met kookeiland tekenen, maar is alles in de praktijk mogelijk? Bij keukens van een kookeiland moet je goed nadenken, of het benodigde leidingwerk gerealiseerd kan worden. Denk hierbij vooral in eerst instantie aan water aan- en afvoer naar het eiland en een luchtafvoerkanaal voor een afzuigkap. Maar ook elektra in het plafond naar de eilandschouw. Is er vloerverwarming in de keukenruimte, dan is boren in de vloer niet zomaar mogelijk en zonder risico. Een keukenspecialist van een goede keukenzaak verteld u welke mogelijkheden er zijn en waar u rekening mee moet houden.

Contactdozen in het kookeiland

Waar plan ik wandcontactdozen voor een koffiezetapparaat, waterkoker, eierkoker, mixer etc.? Bedenk bij het ontwerpen van een keukeneiland, waar u deze wilt hebben. In het werkblad of liever aan de zijkant van het eiland? Er zijn verschillende mooie en praktische oplossingen mogelijk.

Een kookeiland met een eilandschouw, plafondunit of werkblad afzuiging?

Een goede afzuiging van kookluchtjes en vocht is voor veel mensen erg belangrijk. Bij een kookeiland kunnen kookluchtjes gemakkelijker ontsnappen, omdat een eiland in het midden van de ruimte staat. Ook loop je vaker langs de kookplaat, waardoor lucht wordt verplaatst. Wij blijven een voorkeur houden voor een afvoer direct naar buiten. Kookluchtjes, maar ook vocht wordt meteen afgevoerd. Zet wel roosters en/of een raam open. Er moet namelijk een gelijke hoeveelheid lucht van buiten naar binnen komen als de luchthoeveelheid welke u naar buiten afzuigt. In de winter gaat hierdoor veel warmte verloren! Het aanbrengen van een luchtafvoer door de keukenruimte, brengt extra werk met zich mee. Denk aan het maken van een muurdoorvoer met afvoerkanaal en een aftimmering hieromheen. Bij een recirculatie afzuiging is een luchtafvoer naar buiten niet nodig. Bij recirculatie blijft de warmte in de woning, dus is dit systeem mileuvriendelijker dan een afzuigkap met luchtafvoer direct naar buiten. Tegenwoordig is dit met de energieprestatienorm van nieuwbouwwoningen een hot item. Voor reciruculatie afzuigkappen zijn tegenwoordig ook betere oplossingen leverbaar, zoals een plasmafilter.

De prijs van keukens met een kookeiland

Een kookeiland is een dure oplossing! Dit is een vaak gehoorde opmerking. Dit is niet altijd waar. Een kookeiland is niet per definitie duurder dan een hoek- of een parallel- keuken. Wel kan een werkblad duurder zijn, maar dat hangt af van de materiaalkeuze en de opstelling. Wel zijn er situaties waarbij het aanpassen van het leidingwerk meerkosten met zich meebrengen. Laat u vooraf dus goed informeren! Reviews keukens

Op June 4, 2017